Terminologi
1. Minestrone
English Version :
Minestrone is a thick soup ofItalian origin made with vegetables, often with the addition of pasta orrice, sometimes both. Common ingredients include beans, onions,celery, carrots, stock, and tomatoes.There is no set recipe for minestrone, since it is usually made out of whatever vegetables are in season. It can be vegetarian, contain meat, or contain a meat-based broth (such aschicken stock).
The word minestrone, meaning a thickvegetable soup, is attested in English from 1871. It is from Italian minestrone, theaugmentative form of minestra, "soup", or more literally, "that which is served", fromminestrare, "to serve" and cognate withadminister as in "to administer a remedy".In modern Italian there are three words corresponding to the English word soup :zuppa which is used in the sense of tomato soup, or fish soup, minestra which is used in the sense of a more substantial soup such as a vegetable soup, and also for "dry" soups, namely pasta dishes, and minestrone, which means a very substantial or large soup orstew, though the meaning has now come to be associated with this particular dish.
Indonesian Version :
Minestrone adalah sup kental dari Italia yang dibuat dengan sayuran, seringkali dengan penambahan pasta atau nasi, kadang-kadang keduanya. Menggunakan bahan-bahan umum termasuk kacang, bawang, seledri, wortel, kaldu, dan tomat. Tidak ada resep untuk minestrone, karena biasanya terbuat dari sayuran apa pun yang sedang musimnya. Bisa sayuran, mengandung daging, atau mengandung kaldu berbahan dasar daging (seperti kaldu ayam).
Kata minestrone, yang berarti sup sayuran tebal, dibuktikan dalam bahasa Inggris dari 1871. Adalah dari minestrone Italia, bentuk augmentatif dari minestra, "sup", atau lebih harfiah, "yang disajikan", dari minestrare, "untuk melayani" dan serumpun dengan administrator seperti "untuk mengelola obat". Dalam bahasa Italia modern ada tiga kata yang sesuai dengan sup dalam bahasa Inggris : zuppa yang digunakan dalam arti sup tomat, atau sup ikan, minestra yang digunakan dalam arti sup yang lebih substansial seperti sup sayuran, dan juga untuk sup "kering", yaitu hidangan pasta dan minestrone, yang berarti sup yang sangat besar, meskipun artinya kini telah dikaitkan dengan hidangan khusus ini.
2. Kaiser Roll
English Version :
Kaiser roll also called a Vienna roll or a hard roll, is a typically crusty round bread roll, originally fromAustria. It is made from white flour,yeast, malt, water and salt, with the top side usually divided in a symmetric pattern of five segments, separated by curved superficial cuts radiating from the centre outwards or folded in a series of overlapping lobes resembling a crown.
Kaiser rolls have existed in a recognizable form at least since 1760. They are thought to have been named to honor Emperor (Kaiser) Franz Joseph I of Austria(born 1830, reigned 1848–1916). In the 18th century a law fixed retail prices of Semmeln(bread rolls) in the Habsburg Monarchy. Allegedly, the name Kaisersemmel came into general use after the bakers' guild sent a delegation in 1789 to Emperor Joseph II (b. 1741, r. 1765–1790) and convinced him to deregulate the price of bread rolls.
With its monarchical connotation, Kaiser rolls stood out against common rolls known as Mundsemmeln ("mouth rolls") orSchustersemmeln ("cobbler's rolls"). They are traditionally found in Austria, but have also become popular in other countries of the former Austrian Habsburg Empire, such as the Galicia region in Poland (where it is known as kajzerka), Croatia, Slovenia, andSerbia (kajzerica), Hungary (császárzsemle), the Czech Republic (kaiserka), as well as in Germany, the United States, and Canada. During Austrian rule in Lombardy, Italianbakers produced a hollow version known asmichetta or rosetta.
Indonesian Version :
Kaiser roll juga disebut Wina roll atau hard roll, adalah roti gulung bulat yang biasanya berkerak, berasal dari Austria. Terbuat dari tepung putih, ragi, malt, air dan garam, dengan sisi atas biasanya dibagi dalam pola simetris dari lima segmen, dipisahkan oleh potongan superfisial melengkung memancar dari pusat keluar atau dilipat dalam serangkaian lobus tumpang tindih menyerupai mahkota.
Kaiser roll telah ada dalam bentuk yang dapat dikenali setidaknya sejak 1760. Mereka diduga telah diberi nama untuk menghormati Kaisar (Kaiser) Franz Joseph I dari Austria (lahir 1830, memerintah 1848–1916). Pada abad ke-18 sebuah hukum menetapkan harga eceran Semmeln (roti gulung) di Monarki Habsburg. Diduga, nama Kaisersemmel mulai digunakan secara umum setelah serikat tukang roti mengirim delegasi pada 1789 kepada Kaisar Joseph II (lahir 1741, 1765–1790) dan meyakinkannya untuk menderegulasi harga roti gulung.
Dengan konotasinya yang monarkis, Kaiser roll menonjol di antara gulungan-gulungan umum yang dikenal sebagai Mundsemmeln ("mulut gulung") atau Schustersemmeln ("tukang sepatu"). Mereka secara tradisional ditemukan di Austria, tetapi juga telah menjadi populer di negara-negara lain dari bekas Kekaisaran Habsburg Austria, seperti wilayah Galicia di Polandia (di mana ia dikenal sebagai kajzerka), Kroasia, Slovenia, dan Serbia (kajzerica), Hungaria ( császárzsemle), Republik Ceko (kaiserka), serta di Jerman, Amerika Serikat, dan Kanada. Selama pemerintahan Austria di Lombardy, pembuat roti Italia menghasilkan versi hampa yang dikenal sebagai michetta atau rosetta.
3. Takoyaki
English Version :
Takoyaki is a ball-shaped Japanese snack made of a wheat flour-based batter and cooked in a special molded pan. It is typically filled with minced or diced octopus (tako),tempura scraps (tenkasu), pickled ginger, and green onion. Takoyaki are brushed with takoyaki sauce (similar to Worcestershire sauce) andmayonnaise, and then sprinkled with green laver (aonori) and shavings of dried bonito.
Yaki is derived from "yaku" which is one of the cooking methods in Japanese cuisine, meaning "to fry or grill", and can be found in the names of other Japanese cuisine items such as okonomiyaki and ikayaki (other famous Osakan dishes). Takoyaki was first popularized in Osaka, where astreet vendor named Tomekichi Endo is credited with its invention in 1935. Takoyaki was inspired by akashiyaki, a small round dumpling from the city of Akashi in Hyōgo Prefecture made of an egg-rich batter and octopus. Takoyaki was initially popular in theKansai region, and later spread to theKantō region and other areas of Japan. Takoyaki is associated with yataistreet food stalls, and there are many well-established takoyaki specialty restaurants, particularly in the Kansai region.
Indonesian Version :
Takoyaki adalah camilan Jepang berbentuk bola yang terbuat dari adonan berbasis tepung dan dimasak dalam wajan khusus. Biasanya diisi dengan gurita cincang atau dipotong dadu (tako), tempura memo (tenkasu), acar jahe, dan daun bawang. Takoyaki dioleskan dengan saus takoyaki (mirip dengan saus Worcestershire) dan mayones, dan kemudian ditaburi dengan laver hijau (aonori) dan serutan bonito kering.
Yaki berasal dari "yaku" yang merupakan salah satu metode memasak dalam masakan Jepang, yang berarti "digoreng atau dipanggang", dan dapat ditemukan dalam nama-nama masakan Jepang lainnya seperti okonomiyaki dan ikayaki (masakan Osakan terkenal lainnya). Takoyaki pertama kali dipopulerkan di Osaka, di mana seorang pedagang jalanan bernama Tomekichi Endo dengan penemuannya pada tahun 1935. Takoyaki terinspirasi oleh akashiyaki, kue bulat kecil dari kota Akashi di Prefektur Hyogo yang terbuat dari adonan telur yang kaya dan gurita. Takoyaki awalnya populer di wilayah Kansai, dan kemudian menyebar ke wilayah Kanto dan daerah lain di Jepang. Takoyaki dikaitkan dengan warung makan jalanan yatai, dan ada banyak restoran khusus takoyaki, terutama di wilayah Kansai.
4. Pempek
English Version :
Pempek, mpek-mpek or empek-empek is a savoury fishcake delicacy from Palembang, South Sumatera,Indonesia, made of fish and tapioca. Pempek is served with rich sweet and sour sauce called kuah cuka or kuah cuko (lit. vinegar sauce), or just "cuko". Sometimes local people also add yellow noodles for variations.
Pempek is the best-known of Palembang's dishes. Its origin is undoubtedly Palembang. However, the history behind the creation of this savoury dish is unclear. According to local tradition, around the 16th century there was an oldChinese immigrant who lived near the Musi river. He noticed an abundance of fish caught by the local fishermen. In theSumatran tropical climate, before the invention of refrigeration technology, most of these unsold leftover fish decayed and were wasted. The old Chinese man mixed in some tapioca and other spices, which he then sold around the village on his cart. The people referred to this old man as 'pek-apek, where apek is a Chinese slang word to call an old man. The food is known today as empek-empek or pempek.
Indonesian Version :
Pempek, mpek-mpek atau empek-empek adalah makanan dengan kelezatan ikan gurih dari Palembang, Sumatera Selatan, Indonesia, terbuat dari ikan dan tapioka. Pempek disajikan dengan saus asam manis yang kaya yang disebut kuah cuka atau kuah cuko (saus cuka), atau hanya "cuko". Kadang-kadang orang lokal juga menambahkan mie kuning untuk variasinya.
Pempek adalah hidangan Palembang yang paling terkenal. Asal-usulnya tidak diragukan lagi. Namun, sejarah di balik penciptaan hidangan gurih ini tidak jelas. Menurut tradisi setempat, sekitar abad ke-16 ada seorang imigran Tionghoa tua yang tinggal di dekat sungai Musi. Dia melihat banyak ikan yang ditangkap oleh nelayan setempat. Dalam iklim tropis Sumatera, sebelum penemuan teknologi pendinginan, sebagian besar ikan sisa yang belum terjual ini membusuk dan terbuang sia-sia. Pria Cina tua itu mencampurkan ikan dengan beberapa tapioka dan rempah-rempah lainnya, yang kemudian dia jual di sekitar desa di gerobaknya. Orang-orang menyebut orang tua ini sebagai 'pek-apek, di mana apek adalah kata slang Cina untuk memanggil orang tua. Sehingga makanan saat ini dikenal sebagai empek-empek atau pempek.
5. Brioche
English Version :
Brioche is a pastry of French origin that is similar to a highly enriched bread, and whose high egg and butter content (400 grams for each kilogram of flour) give it a rich and tender crumb. It has a dark, golden, and flaky crust, frequently accentuated by an egg wash applied afterproofing. Brioche is considered aViennoiserie, in that it is made in the same basic way as bread, but has the richer aspect of a pastry because of the extra addition of eggs, butter, liquid (milk, water, cream, and, sometimes, brandy) and occasionally a bit of sugar.
Although there has been much debate about the etymology of the word and, thus, the recipe's origins, it is now widely accepted that it is derived from the Old French verb "brier", "a Norman dialectical form of broyer, to work the dough with abroye or brie (a sort of wooden roller for kneading), the suffix -oche is a generic deverbal suffix. Pain brié is a Norman bread whose dense dough was formerly worked with this instrument.
Indonesian Version :
Brioche adalah kue asal Perancis yang mirip dengan roti, dan memiliki kandungan telur dan mentega yang tinggi (400 gram untuk setiap kilogram tepung) memberikannya remah yang kaya dan lembut. Brioche memiliki kerak gelap dan emas, biasanya dioleskan dengan telur setelah proses fermentasi. Brioche dianggap sebagai Viennoiserie, karena dibuat dengan cara dasar yang sama dengan roti, tetapi memiliki aspek yang lebih kaya dari kue karena tambahan telur, mentega, bahan cair (susu, air, krim, dan, kadang-kadang brendi) ) dan kadang-kadang sedikit gula.
Meskipun awalnya banyak perdebatan tentang etimologi kata dan asal-usul resep, sekarang sudah diterima secara luas bahwa itu berasal dari kata kerja Perancis Kuno "brier", "seorang Norman dialektis bentuk broyer, untuk mengerjakan adonan dengan broye atau brie (sejenis roller kayu untuk menguleni), akhiran -oche adalah akhiran deverbal generik. Pain brié adalah roti Norman yang adonan padatnya dulunya bekerja dengan alat ini.
6. French Fries
English Version :
French fries (North American English), chips (British and Commonwealth English), finger chips(Indian English), or French-fried potatoes are batonnet or allumette-cutdeep-fried potatoes. French fries are served hot, either soft or crispy, and are generally eaten as part of lunch or dinner or by themselves as a snack, and they commonly appear on the menus of diners, fast food restaurants, pubs, and bars. They are usually salted and, depending on the country, may be served with tomato sauce,ketchup, vinegar, mayonnaise, or other local specialties.
Thomas Jefferson had "potatoes served in the French manner" at a White House dinner in 1802. The expression "French fried potatoes" first occurred in print in English in the 1856 work Cookery for Maids of All Work by E. Warren: "French Fried Potatoes. – Cut new potatoes in thin slices, put them in boiling fat, and a little salt, fry both sides of a light golden brown colour; drain."[14] This account referred to thin, shallow-fried slices of potato – it is not clear where or when the now familiar deep-fried batons or fingers of potato were first prepared. In the early 20th century, the term "French fried" was being used in the sense of "deep-fried" for foods like onion rings or chicken.
Indonesian Version :
Kentang goreng (Bahasa Inggris Amerika Utara), keripik (Inggris dan Persemakmuran Inggris), keripik jari (Bahasa Inggris India), atau kentang goreng Prancis adalah kentang goreng yang digoreng dengan potongan allumette. Kentang goreng disajikan panas, baik lembut atau renyah, dan umumnya dimakan sebagai bagian dari makan siang atau makan malam atau sebagai camilan, dan biasanya muncul di menu, restoran cepat saji, pub, dan bar. Biasanya memiliki rasa asin dan dapat disajikan dengan saus tomat, cuka, mayones, atau makanan lokal lainnya.
Thomas Jefferson memiliki "kentang disajikan dengan cara Prancis" di makan malam Gedung Putih pada tahun 1802. Ungkapan "kentang goreng Prancis" pertama kali dicetak dalam bahasa Inggris pada 1856 karya Cookery untuk Maids of All Work oleh E. Warren: "Kentang Goreng Prancis. Potong kentang dalam irisan tipis, masukkan ke dalam minyak yang mendidih, dan sedikit garam, goreng kedua sisi hingga warna cokelat keemasan, tiriskan. " Catatan ini mengacu pada irisan kentang goreng yang tipis dan dangkal, tidak jelas di mana atau kapan kentang goreng pertama disiapkan. Pada awal abad ke-20, istilah "French fried" digunakan dalam arti "digoreng" untuk makanan seperti onion ring atau ayam.
7. Bitterballen
English Version :
Bitterballen are a Dutch meat-based snack, typically containing a mixture of beef or veal (minced or chopped), beef broth, butter, flour for thickening, parsley, salt and pepper, resulting in a thick roux. Most recipes include nutmeg and there are also variations using curry powder or that add in finely chopped vegetables such as carrot. The ingredients are combined and cooked, then refrigerated for the mixture to firm up. Once firm, the filling is rolled into balls roughly 3 to 4 cm in diameter, then battered in a breadcrumb and egg mixture and deep-fried. They are typically served with a ramekin or small bowl of mustard for dipping.
Bitterballen are very similar to the Dutch variant of kroketten (plural ofkroket) in their ingredients and preparation/cooking methods, as well as flavour, though the larger krokettenhave a distinct oblong sausage shape, but with a similar diameter. Thebitterbal derives its name from a generic word for certain types of herb-flavoured alcoholic beverages, called abitter in Dutch, and are popularly served as part of a bittergarnituur, a selection of savoury snacks to go with drinks, at pubs or at receptions in the Netherlands.
Indonesian Version :
Bitterballen adalah camilan berbasis daging Belanda, biasanya mengandung campuran daging sapi muda (cincang), kaldu sapi, mentega, tepung untuk merekatkan, peterseli, garam dan lada, hingga menghasilkan adonan yang tebal. Kebanyakan resep menambahkan pala dan ada juga menggunakan bubuk kari atau ditambahkan sayuran cincang halus seperti wortel. Bahan-bahannya dipadukan dan dimasak, lalu didinginkan agar campuran lebih kencang. Setelah itu, isian digulung menjadi bola dengan diameter sekitar 3 sampai 4 cm, kemudian digoreng dalam campuran tepung roti dan telur, lalu digoreng. Biasanya disajikan dengan ramekin atau mustard untuk dicelupkan.
Bitterballen sangat mirip dengan varian kroketten Belanda (jamak kroket) dalam bahan dan metode persiapan/memasak, serta rasa, meskipun kroketten yang lebih besar memiliki bentuk lonjong yang berbeda, tetapi dengan diameter yang sama. Bitterbal memperoleh namanya dari kata generik untuk jenis minuman beralkohol rasa tertentu, yang disebut pahit di Belanda, dan populer disajikan sebagai bagian dari pahit garnituur, pilihan makanan ringan yang gurih yang disantap dengan minuman, di pub atau resepsi di Netherland.
8. Sashimi
English Version :
Sashimi is a Japanese delicacyconsisting of very fresh raw meat or fishsliced into thin pieces.
The word sashimi means "pierced body", sashi (pierced, stuck) and mi (body, meat). This word dates from the Muromachi period, and was possibly coined when the word kiru (cut), the culinary step, was considered too inauspicious to be used by anyone other than samurai. This word may derive from the culinary practice of sticking the fish's tail and fin to the slices for the purpose of identifying the fish being eaten.Another possibility for the name could come from the traditional method of harvesting. "Sashimi-grade" fish is caught by individual handline. As soon as the fish is landed, its brain is pierced with a sharp spike, and it is placed in slurried ice. This spiking is called the ike jime process, and the instantaneous death means that the fish's flesh contains a minimal amount oflactic acid. This means that the fish will keep fresh on ice for about ten days, without turning white.
Indonesian Version :
Sashimi adalah masakan dengan kelezatan Jepang yang terdiri dari daging mentah segar atau ikan diiris menjadi potongan-potongan tipis.
Kata sashimi berarti "menusuk badan", sashi (ditusuk, tertusuk) dan mi (tubuh, daging). Kata ini berasal dari periode Muromachi, dan mungkin diciptakan ketika kata kiru (dipotong), dianggap terlalu tidak menguntungkan untuk digunakan oleh siapa pun selain samurai. Kata ini mungkin berasal dari praktek kuliner untuk ekor dan sirip ikan yang diiris dengan tujuan untuk mengidentifikasi ikan yang dimakan. Kemungkinan lain bisa berasal dari metode panen tradisional. Ikan "sashimi-grade" ditangkap oleh handline individu. Setelah ikan naik ke darat, otaknya ditusuk dengan lonjakan tajam, dan ditempatkan di es yang dibekukan. Serangan ini disebut proses ike jime, dan jika ikan mati seketika berarti bahwa daging ikan mengandung sedikit asam laktat. Yang berarti bahwa ikan akan tetap segar di es selama sekitar sepuluh hari, tanpa memutih.
9. Nasi Uduk
English Version :
Nasi uduk is an IndonesianBetawi style steamed rice cooked in coconut milk dish originally fromJakarta that can be widely found across the country.
Nasi uduk literally means "mixed rice" in Betawi dialect, related withIndonesian term aduk ("mix"). The name describes the dish preparation itself which requires more ingredients (coconut milk, clove, lemongrass, cinnamon, and pandan leaf) than cooking common steamed rice and additional side dishes.
Indonesian Version :
Nasi uduk adalah nasi kukus khas Indonesia yang dimasak dengan santan yang berasal dari Jakarta, yang dapat ditemukan secara luas di seluruh negeri.
Nasi uduk secara harfiah berarti "nasi campur" dalam dialek Betawi, terkait dengan istilah Indonesia aduk ("campuran"). Nama ini menjelaskan persiapan hidangan itu sendiri yang membutuhkan lebih banyak bahan (santan, cengkeh, sereh, kayu manis, dan daun pandan) daripada memasak nasi kukus umum dan lauk tambahan.
10. Kimchi
English Version :
Kimchi is a staple in Korean cuisine, is a traditional side dish made from salted and fermented vegetables, most commonly napa cabbage andKorean radishes, with a variety of seasonings including chili powder,scallions, garlic, ginger, and jeotgal(salted seafood).
The term ji, which has its origins in archaic Korean dihi, has been used to refer to kimchi since ancient times.The Middle Korean form dihi is found in several books from Joseon(1392–1897). In Modern Korean, the word remains as the suffix -ji in thestandard language, and as the suffix -jias well as the noun ji in Gyeongsangand Jeolla dialects. Gimchi is the accepted word in both North andSouth Korean standard languages. Earlier forms of the word includetimchɑi, a Middle Koreantranscription of the Sino-Korean word (literally "submerged vegetable").Timchɑi appears in Sohak Eonhae, the 16th century Korean rendition of the Chinese book, Xiaoxue (in Korean,Sohak). The aspirated first consonant of timchɑi became unaspirated indimchɑi, then underwentpalatalization in jimchɑi. The word then became jimchui with the loss of the vowel ɑ in Korean language, thengimchi, with the depalatalized word-initial consonant. In Modern Korean, the hanja characters are pronouncedchimchae, and are not used to refer to kimchi, or anything else. The wordgimchi is not considered as a Sino-Korean word. Older forms of the word are retained in many regional dialects: jimchae (Jeolla, Hamgyŏng dialects),jimchi (Chungcheong, Gangwon,Gyeonggi, Gyeongsang, Hamgyŏng, Jeolla dialects), and dimchi (P'yŏngan dialect). The English word "kimchi" perhaps originated from kimch'i, theMcCune–Reischauer transcription of the Korean word gimchi.
Indonesian Version :
Kimchi adalah makanan pokok dalam masakan Korea, merupakan hidangan tradisional yang terbuat dari sayuran asin dan terfermentasi, paling sering menggunakan kubis napa dan lobak Korea, dengan berbagai bumbu termasuk bubuk cabe, daun bawang, bawang putih, jahe, dan jeotgal (makanan laut asin).
Istilah ji, yang berasal dari bahasa kuno Korea dihi, telah digunakan untuk merujuk pada kimchi sejak zaman kuno. Bentuk Korea Tengah dihi ditemukan dalam beberapa buku dari Joseon (1392–1897). Dalam Bahasa Korea Modern, kata ini tetap menjadi akhiran -ji dalam bahasa standar (seperti dalam jjanji, seokbak-ji), dan sebagai akhiran -ji serta kata benda ji dalam dialek Gyeongsang dan Jeolla. Gimchi adalah kata yang diterima dalam bahasa standar Korea Utara dan Korea Selatan. Bentuk awal dari kata itu termasuk timchɑi, transkripsi Korea Tengah dari kata Sino-Korea (secara harfiah "sayuran yang tenggelam"). Timchɑi muncul di Sohak Eonhae, terjemahan Korea pada abad ke-16 dari buku Cina, Xiaoxue (dalam bahasa Korea, Sohak). Konsonan pertama dari timchɑi menjadi tidak teraspirasi dalam dimchɑi, yang kemudian mengalami palatalisasi dalam jimchɑi. Kata itu kemudian menjadi jimchui dengan hilangnya vokal ɑ dalam bahasa Korea, lalu gimchi, dengan konsonan kata-awal yang dihilangkan sebelumnya. Dalam bahasa Korea Modern, karakter hanja diucapkan chimchae, dan tidak digunakan untuk merujuk pada kimchi, atau yang lainnya. Kata gimchi tidak dianggap sebagai kata Sino-Korea. Bentuk kata yang lebih tua dipertahankan dalam banyak dialek regional : jimchae (Jeolla, dialek Hamgyŏng), jimchi (Chungcheong, Gangwon, Gyeonggi, Gyeongsang, Hamgyŏng, dialek Jeolla), dan dimchi (dialek P'yŏngan). Kata bahasa Inggris "kimchi" mungkin berasal dari kimch'i, transkripsi McCune-Reischauer dari kata Korea gimchi
Komentar
Posting Komentar